Održavanje parketa

ODRŽAVANJE PARKETA

Presudni značaj za kvalitet parketa je njegovo održavanje prve dve godine zbog toga što se vlaga nastala zbog građevinskih radova izvedenih “mokrim postupkom” zadržava naredne dve godine.Redovno održavanje naših podova neće dozvoliti nečistoći da se tokom vremena izgradi i time dovede do uništavanja našeg poda.Ukoliko se parket pravilno čisti i održava, prosečno trejanje paketa iznosi između 70 i 100 godina.Trebate čistiti vaš paket jednom dnevno ili na svakih nekoliko dana. Ovo će izbeći nakupljanje prašine I prljavštine na podu, koja može dovesto do trenja na površini poda.
Za svakodnevno održavanje preporučuju se metle sa mekim vlaknima i usisivači sa mekim dodacima na crevu, tako da ne ogrebu površinu parketa. Nikada pod od parketa netreba čistiti sa mnogo vode.Voda je najveći neprijatelj drvetu u svakom obliku.Može da izazove krivljenje, truljenje, a ako prodre dublje može da izazove dalju štetu, kao odlepljivanje od poda i stvaranje plesni i buđi ispod površine.Ukoliko se dogodi izlivanje vode po parketu potrebno je parket sto pre obrisati.
Kada je potrebno koristiti sredstva za ciscenje parketa treba koristiti sredstva koja su za to namenjena.Nikada ne treba kostiti jake hemikalije ili abrazivne alate za ciscenje.Danas na tržištu možemo naći mnoge tečnosti koje se preporučuju za održavanje. Neke od njih imaju funkciju dodavanja hranljivih materija na površinu dok ga dezinfikuju i pomažu da se održi sjaj parketa.Uvek sledite uputstva proizvođača kada koristite proizvode,za čišćenje parketa da ne bi došli do neželjenik efekata.

PREVENTIVNE MERE

Vlaga je u gasovitom obliku, i može dovesti do oštećenja parketa ili lamianta. Optimalne klimatske vrednosti u prostorijama:

Potrudite se da u vašoj kući nema previše vlažnosti, naročito ako se parket nalazi u kuhinji ili kupatilu.Kada se kuva, poželjno je otvoriti prozor kako ne bi došlo do prevelike vlažnosti u kuhinji.U leto kako bi se smanjio nivo vlažnosti, neophodno je da se provetrava prostorija što je češće mogće, takođe je odličan način da se ukloni višak tečnosti iz vazduha korišćenje mašina predviđenih za tu namenu. Zimi u cilju povećanja nivoa vlažnosti potrebno je da koristite ovlaživač ili „otvoreno korito“ sa vodom (zatvorena fontana ili veliki akvarijum)

Dekoracija parketa slika Dekoracija parketa mala slika
Hoblovanje parketa Hoblovanje parketa mala slika
Postavljanje parketa Postavljanje parketa mala slika
Lakiranje parketa Lakiranje parketa mala slika
2016 © - Majstor za parket